8. 3. 2015.

Zabrinjavajuća statistika o rodnom nasilju iz naših škola: "U redu je udariti devojčicu"


Sećate li se muško-ženskih "igara" iz škole? Jedna koju pamtim se sastojala iz toga da gomila dečaka pribije devojčicu uza zid i...pretpostavljam da je prepipaju. Meni, kao posmatraču nije bilo svejedno kada vidim ljutnju i sram na licima tih devojčica, kada se dečaci sklone. I nije mi bilo jasno zašto one o tome ćute, zašto se ne požale dežurnom nastavniku, razrednom starešini? Izgleda da ih je bilo sramota... 
A dečake, izgleda nije bilo sramota, i nisu osećali grižu savesti u divljačkom nasrtanju koje potire drugarstvo, unosi nemir, stid i strah u dušu devojčice. I zašto bi, kada su delali potvrdjujući partijarhalni model muške nadmoći koja se dokazuje?
Zašto rodno nasilje u školama ostaje neprijavljeno? Zato što se smatra da su žrtve krive? Zato što je onima koje su ga pretrpele neprijatno, ili se boje osvete? Zato što je deo patrijarhalne tradicije koja podrazumeva fizičko nasilje nad ženom? Zato što nije osvešćeno kao nasilje? 
I opet, ova pitanja nas vraćaju pričama o domaćem vaspitanju, o školi kao vaspitnoj instituciji i vrednostima koje bi trebalo da se predoče deci, o državi koja dozvoljava da nedopustiva ponašanja ostanu nesankcionisana i time školu ostavlja nebezbednom, iako u izvornom tektu ministar prosvete tvrdi da je stvaranje bezbednog okruženja za sve učenike prioritet Ministarstva prosvete.

U "Politici"* saznajemo da je 2014. bilo 69 odsto osnovaca i 74 odsto srednjoškolaca koji su jednom ili više puta doživeli neki oblik ovog nasilja od početka školske godine.Uglavnom su dečaci nasilnici koji u čak 44 odsto slučajeva smatraju da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo. Zabrinjava i podatak da 19 odsto učenika smatra da je u redu da momak udari devojku sa kojom je u vezi, kao i da 60 odsto učenika i 27 odsto učenica podržava nasilje nad homoseksualcima.
Veliki problem je što mali broj đaka prijavljuje rodno zasnovano nasilje: u osnovnoj školi oko 70 odsto nastavnika, a u srednjoj 91 procenat kaže da im se niko nije obratio po tom pitanju – kaže Daša Duhaček, direktorka Centra za studije roda.
Većina đaka – 64 odsto dečaka i 69 odsto devojčica, okrivljuje žrtvu za napad i nasilje. Ipak ohrabruju pokazatelji da velika većina nastavnika i đaka žele da se o ovoj temi govori u školi.
 
*Rezultati istraživanja Unicefa, Ministarstva prosvete, Centra za studije roda Fakulteta političkih nauka i Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta, koje je sprovedeno krajem prošle godine u 50 osnovnih i srednjih škola, na uzorku od 25.000 đaka, nastavnika i stručnih saradnika.
 
Izvor podataka:




Нема коментара:

Постави коментар