4. 3. 2015.

Beogradjanke, izbegavajte sve ovo, da vas neko ne napadne (?!)

Zahvaljujući rodno neosvešćenim novinarima i Bojani Dragović iz Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata, saznajemo da biti žena u Srbiji, odnosno njenom glavnom gradu, nosi konstante rizike.
Dakle, osobe ženskog pola, ne daj Bože da zadjete noću izmedju zgrada, iako verovatno živite u jednoj od njih! Pokušajte da se teleportujete, jer za vas ovo nije bezbedno. Takodje, nemojte da šetate same. Neka vas vode vaši verenici, očevi, braća, muževi... jer za vas ovo nije bezbedno. Izbegavjte staze po šumarcima, jer za vas ovo nije bezbedno.
Bravo i za autora teksta, i za Bojanu!
Umesto da država načini gradove bezbednima za sve njihove stanovnike, njeni predstavnici zastrašuju žene silovanjem, ako ne poštuju pravila ponašanja, a muškarce postavlja za njihove zaštitnike (ako pokušate da se odbranite same koristeći sprej, možete i u zatvor)! Ukinite slobodu kretanja ženama, tako ćete ih sačuvati. Tako se radilo i dugo vremena kroz istoriju, kada su žene bile svedene na pokućstvo ili roblje. Kome je još stalo do slobode i ravnopravosti? Bitna je - BEZBEDNOST! A nju ne ostvarujemo suzbijanjem kriminala, nego opominjanjem gradjanki da praktikovanje slobode može da bude teško sankcionisano.

Beograđanke, oprez! Na ovim mestima vrebaju manijaci

Ceo tekst je dostupan na: 
http://www.24sata.rs/beogradanke-oprez-na-ovim-mestima-vrebaju-manijaci/5310

"Kada silovatelj dobije nagon on ne bira žrtvu ni po izgledu, ni po načinu hoda ili broju godina. Bitno mu je samo da zadovolji taj nagon bez obzira na to da li je dan ili noć. Zbog toga devojke i žene ne bi trebalo da šetaju same u šumi, između zgrada, u neosvetljenim parkovima, stazama, garažama, a posebno treba da budu obazrive kada ulaze u lift", ističe Bojana Dragović iz Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.
Manijaci praktično vrebaju iza svakog ćoška pa je teško i izdvojiti koje su najrizičnije lokacije u gradu po devojke i žene. Jedino pravilo koje silovatelji imaju jeste da napadaju žene dok su same.

Za sprej i suzavac - zatvor

Mnoge žene kao sredstvo za odbranu od siledžija u tašnama drže sprej ili suzavac. Međutim, upotreba tog sredstva čak i u samoodbrani je zakonom kažnjiva.
- To se smatra krivičnim delom i za to je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. U poslednje vreme postoji inicijativa da se zakon u tom delu promeni i videćemo šta će biti - priča Dragović.

- Poslednji slučaj napada imali smo u Banjičkoj šumi na stazi koja je jednim delom neosvetljena. Ispostavilo se da je ženu tu napao silovatelj koji je nedavno namamio sugrađanku u svoj stan da mu čisti i potom je napastvovao. Uspeli smo da ga uhvatimo. Problematični su novobeogradski blokovi, Mostarska petlja, Istočna kapija Beograda, Zvezdarska šuma, Šumice, Vidikovac. Dakle, mračni, neosvetljeni delovi grada bez kamera ili krajevi sa velikim brojem zgrada. U svim slučajevima žene su prilikom napada bile same - kaže Dragović.
Zbog toga je prvi savet pripadnicama lepšeg pola da ukoliko već šetaju same izbegavaju lokacije gde ima malo ljudi.
- Bilo bi dobro da šetaju u društvu, ako je to nemoguće onda barem da se približe nekoj grupi ljudi na putu, recimo, do kuće. Mnogi mladići prave grešku kada, na primer, kolima ostave devojku na trotoaru ili parkingu, desetak ili više metara od kuće ili ulaza u zgradu. Dešava se da ih baš tada silovatelji napadaju ispred ulaza. Ako ih već prate mladići bi trebalo da prošetaju sa devojkama do samog ulaza. Takođe, kada dođu ispred zgrade devojke ili žene bi trebalo obavezno da se jave ukućanima da su tu jer se događa da silovatelj uđe za žrtvom u lift i zakoči ga ili spusti u podrum i tamo izvrši napad. Često silovatelj prati devojku i ženu od autobusa do njene zgrade gde je napada - objašnjava Dragović.
Postoje i egzibicionisti koji goli spopadaju žene i u “po bela dana”.
Žene, pak, u takvim situacijama različito reaguju.
- Mnoge od šoka i zaborave kako je izgledao silovatelj pa nam kažu da ih je napao visoki muškarac s brkovima, a ispostavi se da je on nizak i obrijan. Opis napadača nam je jako bitan kako bismo preventivno delovali zbog toga je značajno da nam sugrađanke prijave i slučajeve kada ih nepoznati muškarac uhvati, recimo, samo za zadnjicu. Obično to je prvi korak svakog silovatelja. Kada vidi da za to hvatanje prođe nekažnjeno on se dodatno okuraži pa sledeći put siluje žrtvu - kaže Dragović i dodaje da se za “štipanje” piše prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira.



Нема коментара:

Постави коментар