14. 1. 2015.

Rodna neravnopravnost u javnom prevozu

Desi se da me pitaju gde su primeri te rodne neravnopravnosti, da navedem nekoliko, jer ljudi, kažu, ne primećuju da "toga" stvarno ima u životu. Eksperiment u javnom prevozu je napravilo dvoje američkih novinara. Njihov video klip o reakcijama putnika na ženu (muškarca), koji zauzumaju previše mesta u podzemnoj železnici, možda deluje manje uverljivo od fotografija drugih putnika, na kojima će se sigurno prepoznati i neko od nas. Zašto je prihvatljivije da se muškarac "raširi" na dva sedišta, nego kada to učini žena? Očigledno postoje različita pravila ponašanja za nju, i njega. A zašto?

Rodna neravnopravnost u javnom prevozu

http://zena.blic.rs/Porodica/29699/Polna-neravnopravnost-u-javnom-prevozu-Ovako-se-voze-zene-a-ovako-muskarci

Iako su univerzalna pravila ponašanja u javnom prevozu mahom svima poznata, deluje da ipak postoje određene razlike u muškom i u ženskom ponašanju.
 

Da li smo jednostavno prihvatili polnu neravnopravnost i „oprostili” muškarcima na nekulturnom ponašanju samo zato što su...muškarci?
 

Dvoje novinara napravili su mali eksperiment u njujorškom metrou, gde su snimili reakcije putnika na zauzimanje previše prostora. Rekacije vas, nažalost neće iznenaditi.
 

Dok su se putnici iščuđavali na drsko ponašanje novinarke, pa čak je i fotografisali kako „bezobrazno” zauzima više prostora nego što joj je potrebno, reakcije na račun novinara bile su dosta blaže.
 

 

Svakako je i njegovo ponašanje bilo okarakterisano kao nekulturno, ali delovalo je kao da se tako nešto očekuje od jednog muškarca, pa se i niko nije previše uzbudio.
 

Postoje drastične razlike između ženskog i muškog društveno prihvatljivog ponašanja, a ovo je postao globalni problem sa kojim se žene susreću svakog dana, svuda u svetu.

Tu je i video klip:


Нема коментара:

Постави коментар