1. 4. 2015.

Još jednom, žena kao objekat: salon automobila i "auto-nimfe"

U zamenu za novčanu naknadu, devojke zaposlene na sajmovima automobila pristaju na poglede, udvaranja, ponude za upoznavanje, pa i nepristojne komentare i pitanja... Uz osmeh.
Evo kako one doživljavaju svoj posao.
A još davno, feministkinja Misel Baret je svojim čitaocima postavila pitanje: da li bi kampanja sa ciljanom grupom uspešne poslovne žene, bila uspešna ako bi uključila razgolićene zgodne muškarce pored automobila koji se prodaju. 
Šta vi mislite?

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/spektar/Automobilizam/Udvaraju-se-i-mladi-i-stari.sr.html

Удварају се и млади и стари

Лепотице на Салону аутомобила у Београду, већином студенткиње у потрази за џепарцем, највећи су магнет за посетиоце.
Примедбе жена у време Салона аутомобила да мушкарци „трче” на Београдски сајам само због „девојака са дугим ногама у мини-сукњама”, делују као истините. Јер то мисле и многе хостесе на Сајму аутомобила.
Дужина сукњи,већини, мери сецентиметрима и „мртву трку” води са висином потпетица ципела у којима су по читав дан. Смешкају се, иако им није до смеха, после 10 сати стајања на „штулама” од ципела. У већини, младе и згодне девојке, отелотворење судечачких снова. Зато ихи ангажују маркетиншки зналци како би привукли што више потенцијалних купаца. Посетиоци их називају „ауто-нимфе”, „лепотице из снова” до увредљивог – „штандуље”. Фама која их прати, да су празноглави декор сјајним возилима, руши се чим започнете разговор са њима.
Већином студенткиње, овим, нимало лаким послом, желе да зараде за џепарац, гардеробу, школовање, а највише да би путовале. О зарадама не смеју да говоре, јер су потписале уговоре са агенцијама које су их ангажовале. Међутим, како смо незванично сазнали, зараде се крећу око једне просечне српске плате, али има ауто-кућа које плаћају и више.
–Свесне смо да већина мушкараца долази на сајам због девојака, а не због аутомобила– каже за наш лист Тамара Бојковић, рођена 1991.
Овој апсолвенткињи Факултета организационих наука (ФОН), пре испитног рока, ангажман на сајму добро дође као допуна џепарца.
–Има ружних коментара, као и понуда на које се само смешкамо као да их нисмо чуле. Од досадних досетки чувене су: „Мала, јел’ идеш уз ауто?”, „Да те провозам?”,„Колико развија машина?”, до очајничкихкада не могу да добију број телефона.Чимпрођу другови, уз које су, додају ми папирић са бројем телефона да их назовем, што се наравно,не догађа. Сликају се више са нама, него уз аутомобиле, мадаима и пријатних који желе да сазнају више о потрошњи, снази и цени возила. Новац зарађен на овом сајму потрошићу на путовање на Мајорку– искрена је Тамара.
Вања Цекић, апсолвент на Пољопривредном факултету, има 25 година. На сајму ради да би зарадила за летовање и гардеробу.
–Нисам имала озбиљнијих непријатности. Удварају се бесомучно, и млади и стари. Почињу комплиментима да сам лепа и згодна, а завршава се тражењем броја телефона или контакта преко друштвених мрежа – рекла нам је Вања Цекић.
Невена Стојковић, рођена 1992, студира грчки језик и ради већ неколико година на Салону аутомобила. Мисли да јој изглед помаже да разоружава насртљивце осмехом и пријатним лицем када пређу границу пристојности. А то се дешава, обично, уз заједничко сликање. Штеди за одлазак у САД где ће да ради и учи језик. А када се врати из Америке, жели на мастер студије и да отпутује на Кипар.
Милица Шолајић, студенткиња треће године ФОН-а, иако има 22 године већ пету годину ради промоције и на сајмовима.
– Понашање посетилаца зависи од става који покажеш. Било је непристојних предлога, али увреде ме не дотичу. Зарадимо добар џепарац за 10 дана. Нисам добијала захтеве да одлазим на вечере са пословним партнерима, али сам чула да неке девојке јесу. Мислим да има и оних које су дошле да се сликају за медије, постану познате и нађу богатог дечка или будућег мужа – рекла нам је Милица која ће пре него отпутује у САД, у оквиру програма „Рад и пропутовање”, у мају отићи на рафтинг Таром.
И. Декањ





Нема коментара:

Постави коментар